Makers
Makers
Makers

Vakmensen van morgen: Switch naar Techniek verbindt leren en werken vanuit de Makersfabriek

Ramona is één van de drijvende krachten achter Switch naar Techniek, gevestigd in gebouw ZK op het terrein van de Makersfabriek. Samen met partners Breman, Unica en Enexis richtte ze in 2020 het initiatief op om zij-instromers op te leiden tot assistent-monteur binnen de energietransitie.

Wat begon als een lokaal experiment is uitgegroeid tot een stichting met landelijke ambitie en een heldere visie op werk en talentontwikkeling. Juist in de snel veranderende wereld van de energietransitie is het tijd om het écht anders te doen.

Dat doen Switch naar Techniek met een praktisch voorschakeltraject waarin deelnemers in korte tijd de basis van het vak leren. Inmiddels zijn er ruim 35 technische bedrijven aangesloten. Samen begeleiden ze mensen naar duurzaam werk én ondersteunen ze werkgevers bij het succesvol onboarden van nieuw personeel.

Van onderwijs naar ondernemerschap

Ramona woont met haar gezin in een oude boerderij in Dalfsen, die ze eigenhandig verbouwt. Ze studeerde Bedrijfskunde in Groningen en werkte jarenlang bij hogeschool Windesheim. Daar groeide haar frustratie over hoe moeilijk het soms is om echt maatwerk te bieden aan studenten of om buiten bestaande structuren te opereren. In 2018 besloot ze daarom het roer om te gooien.

“Het beste uit jezelf en uit een ander halen, dat vind ik belangrijk.”

Via Laurens de Lange (Unica) en Remco Rooker (Enexis) kwam Ramona in aanraking met de dringende vraag: hoe kunnen bedrijven binnen de energietransitie slimmer samenwerken in het werven, het ontwikkelen én behouden van talent? Samen met hen en Leon Hofman startte ze Switch naar Techniek. Een stichting die inzet op duurzame instroom van vakmensen door niet te blijven hangen in problemen, maar actief te bouwen aan oplossingen.

Oplossingen creëren in plaats van klagen

In de beginfase organiseerde Switch naar Techniek wervingsdagen met meerdere technische bedrijven. “Soms kwamen er vijftig tot zestig werkzoekenden af op één dag. Aantallen die we ons nu bijna niet meer kunnen voorstellen,” vertelt Ramona. Ze ontdekten waar kandidaten op afhaakten, waar misverstanden zaten, en welke vaardigheden nog ontbraken. In plaats van af te wachten, besloten ze daarop in te spelen.

Zo ontstond het inmiddels beproefde zesweekse instroomprogramma. Waarin technische basiskennis, persoonlijke ontwikkeling en bedrijfsmatching hand in hand gaan. Kandidaten krijgen les in techniek, maken kennis met deelnemende bedrijven en ontdekken in de praktijk waar hun kracht ligt. Aan het eind van het traject stromen ze direct door naar een leerwerkplek of baan.

En, het werkt. De uitstroom naar werk is hoog. De motivatie van deelnemers groot, “Omdat mensen kiezen voor deze route, is het eigenaarschap vanaf het begin voelbaar,” aldus Ramona. “Wij kijken naar wat iemand wel kan, en wat er nodig is om de rest aan te leren.”

De Makersfabriek als paraplu voor samenwerking

De verbinding met de Makersfabriek is voor Switch naar Techniek van grote waarde. Niet alleen omdat de organisatie fysiek gevestigd is op het terrein, maar ook omdat de visie naadloos aansluit. “De Makersfabriek is voor ons een soort paraplu waarbinnen we kunnen pionieren. Een plek waar samenwerking wordt gestimuleerd en waar we naar buiten kunnen treden zonder meteen vast te zitten aan kaders,” benadrukt Ramona.

Andersom brengt Switch naar Techniek iets eigens in: lef, eigenzinnigheid, en een ongepolijste drive om dingen echt anders te doen. “We zijn misschien niet altijd makkelijk te plaatsen binnen bestaande structuren, maar juist dát past bij de filosofie van de Makersfabriek: doen wat nodig is, ook als dat betekent dat je buiten de gebaande paden moet gaan.”

De manier van leren bij Switch naar Techniek is sterk beïnvloed door ervaringen vanuit de Makersfabriek. “We hebben daar ontdekt hoe belangrijk het is om te doen, te proberen en soms te falen,” zegt Ramona. “Die mentaliteit nemen we overal in mee.” Inmiddels denkt het team zelfs na over een tweede Makersfabriek-achtige plek, speciaal gericht op de instroom en opleiding van technische vakmensen.

“Durven buiten de lijntjes te kleuren, dat is precies wat de arbeidsmarkt nu nodig heeft.”

Groeien met visie

De ambitie is helder: binnen vijf jaar wil Switch naar Techniek landelijke dekking realiseren. De blauwdruk ligt er: een handboek waarin de aanpak stap voor stap wordt beschreven, met aandacht voor lokale aanpassingen. Aankomende september starten nieuwe vestigingen in Emmen en Hengelo, en er zijn gesprekken met onder meer Amsterdam en provincie Friesland. Het doel? Zoveel mogelijk mensen duurzaam begeleiden naar een toekomstbestendige baan in de techniek.

Advies voor andere deelnemers

Ramona moedigt andere deelnemers binnen de Makersfabriek aan om actief op ontdekkingstocht te gaan. “Trek een halve dag uit en loop een rondje. Je zal versteld staan van wat er allemaal gebeurt hier. En, zoek verbinding. Je hoeft niet alles zelf opnieuw uit te vinden. Juist door het delen van ideeën, kennis en ruimte ontstaat er iets groters dan je had kunnen bedenken.”

Check ook dit nieuws

Makers
Makers
Makers

OBM Oost bundelt de krachten vanuit de Makersfabriek om de Metaal- en Maakindustrie te versterken

Gerwin Peppelman is sinds 2009 directeur bij Opleidingsbedrijf Metaal Oost (OBM Oost). Zijn liefde voor opleiden en ontwikkelen brengt hij na zijn studies docent Elektrotechniek en Bedrijfskunde bij OBM samen. Gerwin mag zich inmiddels al zestien jaar medewerker noemen van OBM Oost, en zag in die tijd talloze mooie carrières ontstaan. Vanuit de Makersfabriek werkt hij met zijn team aan een toekomstbestendige technische sector.
Update
Update
Update

Eigenaren Makersfabriek winnen erfgoedprijs door het omtoveren van de voormalige locatie van Philips

De eigenaren van Ceintuurbaan 15 winnen dit jaar de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen voor de transformatie en het hergebruik van het oude ketelhuis op de voormalige bedrijfslocatie van Philips, nu bekend als de Makersfabriek.
Update
Update
Update

🤝 Samen bouwen aan de toekomst van de Makersfabriek

Vandaag is een belangrijke stap gezet in de toekomst van de Makersfabriek. De Samenwerkingsovereenkomst (SOK) met de Gemeente Zwolle is officieel ondertekend. Daarmee krijgt de verdere ontwikkeling van het terrein steeds meer vorm — een terrein waar techniek, ondernemerschap en innovatie samenkomen.